Saznajte više o Dunav fondu

Odlazak u penziju se nekada doživljavao kao zasluženi odmor, prilika da se nadoknadi propušteno i posveti ljudima i aktivnostima za koje ranije nije bilo vremena.

Međutim, stvari su se odavno promenile pa danas pomisao na penziju kod budućih penzionera budi strah od finansijske neizvesnosti. Taj strah je sasvim opravdan s obzirom na teškoće u državnom penzijskom fondu i manjak realnih izvora prihoda za njegovo finansiranje. Sa ovim teškoćama suočavaju se i mnogo bogatija društva od našeg,  jer nezaposlenost u kombinaciji sa niskim natalitetom i produženim životnim vekom znači da doprinosi zaposlenih nisu dovoljni za sve duže finansiranje penzija.

Trenutno u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera, a njihov odnos prema broju zaposlenih je gotovo 1:1. Zbog toga se pribegava reformi penzijskog sistema koja, pre svega, podrazumeva pomeranje starosne granice za odlazak u penziju kako bi se njeno korišćenje skratilo. 

Prema izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, od 1. 1. 2011. godine predviđeno je da se granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju svake godine podiže za četiri meseca, sve do 2032. godine.

Dobrovoljni penzijski fondovi (DPF) su sastavni deo reforme penzijskog sistema i odgovor na probleme državnog fonda. Oni omogućavaju pojedincima da sami, ili uz pomoć poslodavaca, štede i ostvare pravo na dopunsku, privatnu penziju. Uz to, postoji direktna veza između visine uplaćenog novca i buduće penzije.

 

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8